فدراسیون بسکتبال از چند سال قبل، تیمهای ملی پایه را به اسپانسرها سپرد. تیم ملی جوانان در جام جهانی لتونی به نوعی، ثمرهٔ این برنامه را نشان داد.
به گزارش ۳ ثانیه؛ فدراسیون بسکتبال برای گذراندن امور تیمهای پایه از چند سال قبل به اسپانسرهای مختلفی مراجعه کرد که در لیگهای برتر حضور داشتند. این موضوع مختص فدراسیون فعلی هم نیست.
حامیان مالی مثل کاله بر همه ابعاد این تیمها نظارت دارند. نحوهٔ کار روی این تیمها، انتخاب کادرفنی و برنامه ریزی به طور کامل برعهدهٔ آنها است.
در شرایط فعلی اقتصادی، چنین حامیانی، کمک بزرگی به بسکتبال میکنند؛ اما از آنجایی که تصمیم گیرندگان اصلی برای تیمهای ملی هستند، باید پرسید که آیا برنامه ریزی درستی برای تیمهای پایه داشته اند؟ و آیا واگذاری این تیمها موفق بود؟
دغدغهٔ اردوها و حمایت مالیمهمترین نکتهٔ مثبت در واگذاری امور تیم جوانان این بود که دغدغهٔ زمانبندی، محل برگزاری اردوها و مسائلی از این قبیل وجود نداشت و در واقع بارِ این تیم به طور کامل از دوش فدراسیون برداشته شد.
نتایجتیم جوانان ایران در جام جهانی، گروه چندان سختی نداشت. به جز صربستان که یکی از مدعیان همیشگی بسکتبال در ردههای مختلف است، لتونی یکی از ضعیفترین تیمهای اروپایی در مسابقات بود و پورتوریکو هم حریف چندان قدرتمندی به شمار نمیرفت.
جوانان ایران در پایان جام جهانی دوازدهم شدند. نتیجهٔ این تیم بهتر از مقامهای چهاردهم و پانزدهم در دو دورهٔ قبل بود؛ اما مقام یازدهم سال ۲۰۱۳ به عنوان بهترین نتیجهٔ جوانان در جامهای جهانی تکرار نشد.
کار روی تیم
بسیاری از مربیان تیمهای جوانان در دورههای گذشته تاکید داشتند که نباید به نتیجه گیری در این رده توجه کرد. سوای نتیجه گیری، نحوهٔ کاری که روی بازیکنان این رده انجام شد، اهمیت دارد.
عملکرد تیم جوانان در جام جهانی باعث شد که بسیاری از اهالی بسکتبال به طور رسمی یا غیر رسمی، انتقاداتی مطرح کنند. تیم جوانان فعلی به مدت هفت سال تحت نظر بود؛ اما هفت سال کار مفید در این تیم دیده نمیشد.
بسیاری کار رضا نوری سرمربی تیم را زیر سوال بردند. نوری یکی از باتجربهترین مربیان تیمهای پایه با سابقهٔ سه جام جهانی است و زحمات زیادی برای بسکتبال پایه ایران کشیده؛ اما از این تجربه میشد به عنوان مدیرفنی یا عناوین دیگری هم استفاده کرد و تیم را به مربیانی آشنا با بسکتبال روز سپرد.
یکی از ویژگیهای این مربی، تاکید او بر شوت است و همیشه سعی داشته که تیمهای تحت نظر خود را در این جنبه پرورش دهد. اتفاقا شرایط تیم جوانان در لیگ برتر از این نظر خوب به نظر میرسید؛ اما این تیم در جام جهانی علاوه بر اینکه در مجموع پرتابهای منطقهای آخر بود، در پرتابهای سه امتیازی هم فقط از مالی و سنگال بهتر عمل کرد.
استعدادهابازیکنانی که برای تیم جوانان انتخاب شدهاند؛ بازیکنانی با استعداد به نظر میرسند و چند نفر از همین حالا به عنوان بازیکنان آینده دار تیم ملی مطرح میشوند.
کوتاه قامتی بازیکنان یکی از مشکلات تیم بود که توجه فیبا را هم به کم بودن تعداد بازیکنان بالای دو متر جلب کرد.
اینکه بازیکنانی با قامت بلندتر در این رده وجود نداشت یا چنین بازیکنانی مورد توجه قرار نگرفته و روی آنها کار نشد؛ یکی دیگر از سوالاتی است که باید از مجموعهٔ فدراسیون و کاله پرسید.
ارزیابی درستتیمهای ملی جوانان هر دوره تا مسابقات جهانی پیش رفته و بعد از اتمام مسابقات حتی بررسی درستی از عملکرد این تیمها انجام نمیشود. با توجه به اینکه فدراسیون بسکتبال یک دوره با اعتماد کامل به تصمیمات مجموعهٔ کاله پیش رفت؛ بد نیست قبل از واگذاری تیمهای بعد در نحوهٔ این همکاری بازنگری شود.