پایگاه خبری 3 ثانیه، اخبار بسکتبال - اخبار: محمد دوست: حال داوری بسکتبال خوب نیست




فرشته سیفی ناجی
بخش:
تریبون
تاریخ انتشار:
1400/07/01 16:15
محمد دوست: حال داوری بسکتبال خوب نیست


محمد دوست: حال داوری بسکتبال خوب نیست

داور باتجربهٔ بسکتبال ایران در ادامهٔ اعتراضات اخیر داوران گفت: «دغدغه‌ها متفاوت است؛ ولی در کل حال داوری بسکتبال خوب نیست.»

به گزارش ۳ ثانیه؛ داوران فعال بسکتبال در هفته اخیر، یکی پس از دیگری به سراغ رسانه‌های مختلف رفته و مشکلات خود را بیان کردند. «محمد دوست» داور الیت بسکتبال ایران درباره اعتراضات داوران به ۳ ثانیه گفت: «مشکل این است که از زمان روی کار آمدن فدراسیون رامین طباطبایی، توجه به داوران نزدیک به صفر بوده است. هر کسی به دلیل مشکلات متفاوتی مصاحبه می‌کند. دغدغه‌ها مختلف است، ولی در کل حال داوری بسکتبال خوب نیست و این باعث شده که حال ما نیز خوب نباشد.»
 
چرا مبلغ ناچیز را با یک سال تاخیر پرداخت می‌کنند؟
دوست با اشاره به مبلغ ورودی لیگ ادامه داد: «صرفنظر از هفت درصدی که از قراردادها می‌گیرند؛ مبالغ ورودی لیگ و مبالغ دریافتی برای برگزاری مسابقات حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان می‌شود. حداکثر هزینهٔ داوران و عوامل برگزاری در هر بازی حدود شش یا هفت میلیون تومان است؛ در حالی که اگر براساس مبلغ فوق حساب کنیم، به طور میانگین ۱۶ میلیون تومان برای هر بازی دریافت شده است.»
داور با تجربهٔ بسکتبال با اشاره به تاخیر در پرداخت حق‌الزحمهٔ داوران گفت: «چرا همان مبلغ ناچیز را با یک سال تاخیر پرداخت می‌کنند؟ قوانین و مقررات مربوط به هزینهٔ رفت و آمد داوران هم از سال ۱۳۹۵ تا به حال ثابت است. آن زمان پرواز چارتر ۷۰ هزار تومان بود و فدراسیون می‌گفت چون تعدادی از داوران سوء استفاده کرده‌اند؛ ما پرواز را حساب نمی‌کنیم و به داوران براساس کیلومتر پول می‌دهیم. شاید آن زمان به صرفه بود؛ ولی حالا با افزایش ۱۰ برابری قیمت‌ها به صرفه نیست. داوری که از اهواز یا مشهد می‌آید، باید مبلغی حدود ۵۰۰ هزار تومان هم از جیب خود پرداخت کند.»
 
پرداختی داوران فوتبال ۱۰ برابر بسکتبال
دوست، وضعیت داوران فوتبال را مثال زده و تاکید کرد: «خالص حق‌الزحمهٔ داوران فوتبال برای هر بازی، ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است، یعنی داوران فوتبال حالا ۱۰ برابر بسکتبال دستمزد می‌گیرند. آیا این اختلاف منطقی است؟
متأسفانه به شخصیت افراد توجه نمی‌کنند. ما آدم‌های کوچکی نیستیم. استاد دانشگاه، رئیس اداره و… در میان داوران بسکتبال حضور دارند.»
او با اشاره به اعتراضات داوران افزود: «درخواست ما فقط صنفی است. ادعا نداریم که ستون بسکتبال هستیم. داوران ابزار فدراسیون هستند. نمی‌خواهیم مقابل فدراسیون قرار بگیریم. خواستهٔ ما این است که حق‌الزحمه را نسبت به تورم افزایش داده و روش پرداخت مربوط به ایاب و ذهاب داوران را تغییر دهند. لباس داوری کوچکترین خواستهٔ داوران است. ما سالهاست که خودمان هزینهٔ لباس و وسایل را پرداخت می‌کنیم. حداقل یک شلوار، تی شرت و سوت به داوران بدهند.»
 
چرا اجازهٔ جذب اسپانسر نمی‌دهند؟
داور بسکتبال افزود: «۱۰ درصد مالیاتی که از داوران کم می‌کنند، کجا می‌رود؟ ما سالها کار می‌کنیم و هیچکس تا به حال یک فیش نشان نداده که مالیات داوران پرداخت شده است.»
دوست درباره مشکلات مربوط به پرداختی داوران گفت: «مگر تیم‌ها اسپانسر ندارند؟ چرا داوران اسپانسر نداشته باشند؟ از همان کمک اسپانسر می‌توان برای هزینه‌هایی مثل لباس داوران استفاده کرد. حتی ما گفتیم که خودمان اسپانسر می‌آوریم و اجازه ندادند.»
 
می‌خواهند داوران «الیت» را تغییر دهند
دوست درباره دخالت‌ها در بحث داوری گفت: «من از آقای زحمتکش (رئیس کمیته داوران و مسابقات) خواستم که برایم توضیح بدهد چرا در بازی‌های پلی آف لیگ برتر از من استفاده نشد؟ او به من گفت که سراغ آقای قاسمی (مدیر تیم‌های ملی بسکتبال) بروم و من هم روز چهارشنبه یکم اردیبهشت این کار را کردم. آقای قاسمی گفت که سوت زدن شما را نمی‌پسندیم. گفتم این پروتکل فیباست و جواب دادند که ما سوت زدن امثال شما، صادق قنبری و هادی سالم را نمی‌پسندیم. احساس می‌کنیم قضاوت شما به درد این سطح از مسابقات نمی‌خورد.»
او درباره تغییر داوران الیت افزود: «مستقیم به من نگفتند؛ ولی جای دیگری گفتند که تمام تلاشمان را می‌کنیم تا داوران الیت را تغییر دهیم، در حالی که فدراسیون‌ها به هیچ وجه در انتخاب داوران الیت دخالت ندارند و با این کار تنها باعث رو در رویی داوران می‌شوند.»
 
چرا جامعهٔ داوری، چوب خصومت با یک شخص را بخورد؟
او با اشاره به مصاحبهٔ مشاور کمیته داوران و مسابقات گفت: «چقدر حرف‌های تکراری مطرح می‌شود. ایشان گفته است که صادق قنبری چند سال پیش به بهانهٔ سفر ترکیه برای قضاوت لیگ نیامد، در حالی که ایران بوده است. خب یک بار او را به کمیته انضباطی برده و مجازات کنید. انقدر نگویید صادق قنبری. اگر خصومت شخصی دارید، این موضوع را به مراجع قضایی بکشانید. چرا جامعهٔ داوری باید چوب این اختلاف را بخورد؟ اگر درباره ماجرای فرودگاه یا رفتن صادق قنبری به قطر برای قضاوت مسابقات مشکل دارید، این مشکلات را باید با خودش حل کنید.»
داور بین المللی بسکتبال ادامه داد: «این منطقی نیست که وقتی فدراسیون یک کشور دیگر، اسم صادق قنبری را در دعوتنامه آورده است، شخص دیگری را معرفی کنید. مگر می‌شود که مثلا تیم سیچوان، حامد حدادی را بخواهد و بگویید چون او پارسال پول گرفته؛ حدادی را نخواهید، محمد دوست را بفرستیم مسلماً کیفیت کار افراد متفاوت است و تلاش برای جایگزینی فرد دیگر بیهوده. اگر حرف این است که صادق قنبری لابی می‌کند؛ مگر مربی و بازیکن این کار را نمی‌کنند؟ سال ۲۰۱۸ به اسم من هم دعوتنامه‌ای برای حضور در اطلس کاپ آمد و نامه فرستادند که ما داور نمی‌فرستیم.»
دوست درباره ماجرای شرطبندی داوران گفت: «سالهاست که اعلام می‌کنند برخی داوران در شرطبندی دست دارند. اگر می‌توانید ثابت کنید؛ این داوران را از جامعهٔ داوری بیرون بیندازید. چرا همه را مقصر می‌کنید؟»
 
سال ۲۰۲۱ است و هنوز به روش سابق کار می‌کنیم
او با اشاره به ایرادات ارزیابی داوران افزود: «فیبا از سال ۲۰۱۴ به طور کامل، سیستم ارزیابی داوران را تغییر داده است. سال ۲۰۲۱ است و ما هنوز به روش قدیمی کار می‌کنیم. افتخار فدراسیون این است که تعداد کلاس‌های داوری ما از آسیا بیشتر است؛ ولی حتی یک کلاس براساس استانداردهای فیبا نیست. حتی یک بازی را براساس استانداردهای فیبا بررسی نکرده‌اند، چون فیبا برای آن نرم افزار معرفی کرده است.»
داور بسکتبال ایران گفت: «فیبا دوره‌ای با عنوان FRIP یا برنامهٔ تربیت مدرس داوری می‌گذارد تا از مدرسان این دوره‌ها استفاده شود. اینجا می‌گویند که ما این دوره را قبول نداریم. مثل این است که به یک دکتر بگویند باید در کلاس دیپلم ما شرکت کنی. در هر حال ما به کلاس شما هم آمدیم؛ ولی باز سال بعد می‌گویید به دلیل تغییر دبیر فدراسیون، مدارک کلاس را نداریم و نتایج مشخص نیست. این اصلا منطقی نیست. از کجا معلوم که نتایج امسال مشخص شود؟ ضمن اینکه خود شما گفته‌اید که از داوران فعال در کلاس‌ها استفاده نمی‌کنیم، پس چرا در کلاس شرکت کنیم؟»
دوست با اشاره به اینکه از سال ۲۰۱۸ به همراه نادر باقری در دوره تربیت مدرس فیبا شرکت کردند، افزود: «حتی در یک دورهٔ توجیهی ایران به عنوان مدرس حضور نداشته ایم. خود من دو بار هم در دوره‌های تربیت مدرس فدراسیون ایران شرکت کردم و پذیرفته شدم. آیا یک کلاس درجه ۳ داوری به من دادند؟ فیبا شعاری با مضمون ارتباط جهانی، کیفیت استاندارد دارد که هدفش از برگزاری دوره‌های تربیت مدرس همین است. اینجا کلاس‌های زیادی در ایران برگزار کردند؛ ولی آن آقای محترم فقط ایستاد و قوانین را توضیح داد. هیچ آموزش دیگری نمی‌دهند.»
 
حداقل برای ۲۰ ماه محرومیت، عذرخواهی می‌کردند
داور بین المللی بسکتبال درباره ۲۰ ماه محرومیت داوران ایرانی از مسابقات بین المللی گفت: «در این مدت پنجره پنجم و ششم انتخابی جام جهانی، مسابقات جهانی، المپیک و انتخابی کاپ آسیا برگزار شد و ما نماینده‌ای نداشتیم. شما به دروغ می‌گویید که یک داور برای تست آمادگی جسمانی مربوط به انتخاب داوران بین المللی نیامده، چون در شهر او سیل آمده است. می‌گویید یک داور مصدوم شده و اندازه‌های مربوط به تست داوران را کم می‌کنید. توقع دارید که فیبا متوجه این مسائل نشود؟ بعد می‌گویید که صادق قنبری به فیبا نامه نوشت و داوران محروم شدند؟ توقع داشتیم فدراسیون بسکتبال و آقای طباطبایی پدری می‌کردند. مقصر اصلی این ماجراها هر کسی بوده، حداقل یک عذرخواهی کند که ۲۰ ماه محروم شدیم. اگر مثلا محمد دوست مقصر بوده، باید با او برخورد شود.»
 
ما فقط احترام می‌خواهیم
او درباره برخورد با اعتراضات داوران تاکید کرد: «می‌گویند حالا که نزدیک انتخابات فدراسیون است، داوران شلوغ کرده اند. این اعتراضات هیچ ارتباطی به انتخابات فدراسیون ندارد و فقط مربوط به مدیریت فدراسیون در این سالهاست. کمیته انضباطی براساس گزارش کمیته داوران گذاشته اند. بگویند چه تخلفی انجام داده ایم؟ داوران فقط می‌خواهند که حق و حقوق آنها را بدهند و همانطور که همیشه در مقابل بدترین توهین‌ها فقط به جامعهٔ بسکتبال احترام گذاشته‌اند، از این جامعه می‌خواهند که به داوران احترام بگذارند. ما ستون بسکتبال نیستیم، بازیکنان ستون بسکتبالند؛ ولی ما ابزار برگزاری مسابقه هستیم و فقط احترام می‌خواهیم.»

بازگشت به صفحه اخبار