هاکان دمیر سرمربی ترکیهای بعد از حدود هفت سال حضور مربیان ایرانی روی نیمکت تیم ملی بسکتبال ایران، هدایت این تیم را برعهده گرفته و از رویکرد دفاعی خود میگوید. در این مطلب عملکرد مربیان ایرانی در کاپ آسیا و انتخابی جام جهانی را بررسی کردیم تا در آینده تغییرات را در زمان دمیر با دورههای قبل مقایسه کنیم.
۳ ثانیه _ نوید ابراهیمی؛ ما در دنیایی مبتنی بر داده زندگی میکنیم. پیشرفت و توسعه تکنولوژی و افزایش سیستمهای دیجیتالی باعث آغاز عصر جدیدی شده که در آن داده به یک ارز ارزشمند تبدیل شده است. در این عصر، داده در تصمیم گیریهای ما، درک ما از جهان اطراف و همچنین اندازه گیری پیشرفت، نقش مهمی ایفا میکند. داده پتانسیلی دارد که رویکرد ما در جنبههای مختلف زندگی از کسب و کار تا سیستم سلامت و توسعههای اجتماعی را دگرگون میکند. با استفاده از قدرت داده میتوانیم اطلاعات ارزشمندی بدست آوریم، تصمیمات آگاهانه بگیریم و موفقیت را به طور عینی اندازه گیری کنیم.
هاکان دمیر سرمربی جدید تیم ملی بسکتبال آقایان ایران در نشست خبری اخیر گفت: «در ترکیه به عنوان مربیای شهرت دارم که در امور دفاعی تبحر دارد و فکر میکنم به همین خاطر است که فدراسیون بسکتبال ایران من را انتخاب کرد.» دمیر همچنین گفت: «نتیجه تغییرات در مسابقات نمایان میشود ولی امیدوارم تغییرات مثبت در جام جهانی حس و دیده شود.».
بعد از صحبتهای دمیر برای دیدن تغییرات، به سراغ دو تورنمنت اخیر تیم ملی بسکتبال آقایان میرویم تا عملکرد دفاعی و حملهای تیم ملی را بررسی کنیم و ببینیم که با دو سرمربی پیشین چطور عمل کردهایم و در آینده بتوانیم تغییرات عملکردی تیم ملی را با سرمربی جدید حس کنیم.
کاپ آسیا ۲۰۲۲ و انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳ دو تورنمنت بین المللی اخیر است که تیم ملی بسکتبال آقایان در آن شرکت کرده بود. برنامه زمانبندی مسابقات تیم ملی و سرمربیان آن به شکل زیر بود:
اینجا عملکرد دفاعی و حملهای تیم را بررسی میکنیم و برای ارزیابی و مقایسه بهتر در پنجرههای مختلف، امتیازهای کسب شده (عملکرد حملهای) و امتیازهای اجازه داده شده به حریف (عملکرد دفاعی) در ۱۰۰ مالکیت نرمال سازی شده است. همچنین تیمهای هر تورنمنت به ۴ دسته بر مبنای درصد پیروزی هر تیم در هر تورنمنت تقسیم شدهاند تا سطح هر حریف در هر پنجره و تورنمنت هم شرایط درستی برای مقایسه فراهم کند. (دسته ۱ ضعیفترین، دسته ۴ قویترین)
مثال ۱: در تورنمنت انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، تیمهای استرالیا، چین و نیوزیلند بالای ۷۰٫۸۴٪ پیروزی کسب کردند و جزء دسته ۴ (قویترینها) این تورنمنت قرار میگیرند.
مثال ۲: در کاپ آسیا ۲۰۲۲، تیمهای عربستان، بحرین، هند و قزاقستان ۰٪ پیروزی داشتند (کمتر از ۱۸٫۷۵٪) که از هر سه بازی گروهی هیچ پیروزی بدست نیاوردند، در نتیجه جزء دسته ۱ و ضعیفترینها از نظر سطح عملکردی این تورنمنت قرار میگیرند.
بر اساس زمانبندی جدول بالا بررسی عملکردی را هم بر اساس همین زمانبندی انجام میدهیم.
۱- انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، پنجره اول
نمودار ۱. عملکرد دفاعی و حملهای تیمهای انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، پنجره اول
پنجره اول انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳ با هدایت مصطفی هاشمی آغاز شد، این بازیکنان در هر دو بازی به کار گرفته شدند: ارسلان کاظمی، بهنام یخچالی، مهدی کامرانی، متین آقاجانپور، میثم میرزایی، محمد حسنزاده، محمد جمشیدی، نوید رضاییفر، سعید داورپناه و سالار منجی.
این بازیکنان فقط در بازی اول حضور داشتند: امیرحسین آذری و اصغر کاردوست
این دو بازیکن فقط در بازی دوم بازی کردند: روزبه ارغوان و سجاد مشایخی.
در پنجره اول، دو بازی رفت و برگشت با تیم بحرین انجام شد که در هر دو بازی تیم ایران پیروز شد. در بازی با یک تیم دسته ۱ (ضعیفترینها) تیم ایران در ربع اول نمودار عملکردی (عملکرد خوب) قرار گرفته یعنی از نظر حملهای و دفاعی بالاتر از میانگین عمل کرده است.
۲- انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، پنجره دومدر پنجره دوم سرمربی همچنان مصطفی هاشمی بود، این بازیکنان در هر دو بازی به کار گرفته شدند: آرمان زنگنه، ارسلان کاظمی، احسان دلیرزهان، محمد حسنزاده، محمد جمشیدی، نوید رضاییفر، سعید داورپناه، سجاد مشایخی و سالار منجی.
این بازیکنان فقط در بازی اول حضور داشتند: اصغر کاردوست، مهدی کامرانی و نوید خواجهزاده.
این بازیکنان فقط در بازی دوم بازی کردند: متین آقاجانپور، میثم میرزایی، محمد یوسفوند.
تیم ملی ایران در پنجره دوم مقابل قزاقستان (دسته 2) باخت و در بازی با تیم سوریه (دسته 1) پیروز شد. در این پنجره تیم ایران در مقابله با یک تیم از دسته 2 (عملکرد متوسط) عملکردش به وسط نمودار آمده و نزدیک میانگین تورنمنت عمل کرده است.
۳- انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، پنجره سومسرمربی تیم ملی در پنجره سوم تغییر کرد و سعید ارمغانی هدایت تیم را بر عهده گرفت. این بازیکنان در هر دو بازی به کار گرفته شدند: آرمان زنگنه، ارسلان کاظمی، بهنام یخچالی، حامد حدادی، متین آقاجانپور، محمد حسنزاده، محمد جمشیدی، محمد یوسفوند، نوید رضاییفر، رسول مظفری، سجاد مشایخی و سالار منجی.
در پنجره سوم، بازی برگشت با دو حریف قبلی (پنجره دوم) انجام شد. بازی با تیم سوریه (دسته ۱) به پیروزی منجر شد و بازی با تیم قزاقستان (دسته ۲) باز هم به باخت منجر شد. در این پنجره هم تیم ایران در تقابل با یک تیم دسته ۲ (عملکرد متوسط) و یک تیم دسته ۱ (ضعیفترینها) عملکردش وسط نمودار بود. کمی کمتر از میانگین امتیازی تورنمنت در هر مالکیت کسب امتیاز کرده و همچنین کمتر از میانگین اجازه کسب امتیاز به حریفها داده شده است (کمی دفاع بهتر).
۴- کاپ آسیا ۲۰۲۲پس از پنجره سوم، مسابقات کاپ آسیا همچنان با هدایت سعید ارمغانی ادامه پیدا کرد. این بازیکنان در هر دو بازی به کار گرفته شدند: آرمان زنگنه، ارسلان کاظمی، بهنام یخچالی، حامد حدادی، متین آقاجانپور، محمد حسنزاده، محمد جمشیدی، محمد یوسفوند، نوید رضاییفر، رسول مظفری، سجاد مشایخی و سجاد پذیرفته.
در کاپ آسیا، تیم ایران در کل چهار بازی انجام داد. سه بازی با تیمهای ژاپن (دسته ۳)، سوریه (دسته ۲) و قزاقستان (دسته ۱) در دور گروهی با سه پیروزی تمام شد و تیم ایران صعود کرد و یک بازی با تیم اردن (دسته ۴، قویترینها) در مرحله حذفی انجام شد و تیم ایران با یک شکست حذف شد. شاگردان ارمغانی در بازی با هر ۴ دسته از تیمهای حاضر در این تورنمنت همچنان عملکردی میانگین از نظر دفاعی و حمله در این تورنمنت به نمایش گذاشتند.
۵- انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، پنجره چهارمدر پنجره چهارم با هدایت سعید ارمغانی، این بازیکنان در هر دو بازی به کار گرفته شدند: امیرحسین یازرلو، ارسلان کاظمی، جلال آقامیری، محمد جمشیدی، نوید رضاییفر، پیتر گیرگوریان، سجاد مشایخی و سجاد پذرفته و سینا واحدی.
این بازیکنان فقط در بازی اول بودند: بهنام یخچالی، حامد حدادی و محمد حسنزاده.
این بازیکنان فقط در بازی دوم حضور داشتند: حسن علی اکبری، متین آقاجانپور و سالار منجی.
تیم ملی بسکتبال در پنجره چهارم، با دو تیم استرالیا (دسته ۴، قویترین) و تیم ژاپن (دسته ۳) بازی کرد. در تقابل با دو تیم از دسته ۴ و۳ تیم ایران با یک برد مقابل ژاپن و یک باخت مقابل استرالیا به ربع سوم (عملکرد دفاعی و حملهای ضعیف) تغییر مکان داد و سومین دفاع ضعیف تورنمنت در این پنجره را داشت.
۶- انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، پنجره پنجمدر پنجره پنجم با هدایت سعید ارمغانی، این بازیکنان در هر دو بازی به کار گرفته شدند: ارسلان کاظمی، بهنام یخچالی، حامد حدادی، جلال آقامیری، متین آقاجانپور، محمد جمشیدی، نوید رضاییفر، پیتر گیرگوریان، سجاد مشایخی، سجاد پذیرفته و سینا واحدی.
در پنجره پنجم، با انصراف استرالیا از بازی در کشور ایران، تنها یک بازی با تیم چین (دسته ۴) انجام شد. این بازی منجر به باخت ایران شد که از نظر عملکردی در مقابل یک تیم دسته ۴، تیم ایران همچنان در ربع سوم و عملکرد منفی باقی ماند.
۷- انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳، پنجره ششمدر پنجره ششم با هدایت سعید ارمغانی، این بازیکنان در هر دو بازی به کار گرفته شدند: آرن داوودی، ارسلان کاظمی، بهنام یخچالی، جلال آقامیری، متین آقاجانپور، میثم میرزایی، محمد حسنزاده، محمد جمشیدی، سجاد مشایخی، سجاد پذیرفته و سینا واحدی.
این بازیکن فقط در بازی اول بود: پیتر گیرگوریان.
این بازیکن فقط در بازی دوم حضور داشت: رسول مظفری.
تیم ملی ایران در پنجره ششم با تیمهای ژاپن (دسته ۳) و تیم چین (دسته ۴، قویترینها) بازی کرد. بسکتبال ایران در تقابل با دو تیم از دسته ۳ و ۴ با دو باخت همچنان در ربع سوم باقی ماند و دومین دفاع ضعیف تورنمنت در این پنجره را داشت.
جمعبندیتیم ایران در کاپ آسیا در دسته ۳ (خوب) و در انتخابی آسیایی جام جهانی ۲۰۲۳ در دسته ۲ (متوسط) بر مبنای دسته بندی جدولهای ۲ و ۳ بالا قرار میگیرد. این تیم فقط در زمان مقابله با تیم دسته پایینتر توانسته عملکرد بهتری نشان داده و پیروز شود و در زمان مواجهه با تیمی هم دسته یا دسته بالاتر تنها یک بار مقابل ژاپن در خانه پیروز شده است. عملکرد تیمی ایران (چه حمله، چه دفاع) به سمت میانگین نمودار تورنمنت یا حتی ربع سوم (عملکرد ضعیف) تغییر کرده است. حال با دانستن وضعیت عملکردی دفاعی و حملهای گذشته تیم ایران در دو تورنمنت اخیر بین الملی میتونیم هر تغییری در عملکرد دفاعی و حملهای این تیم با هدایت سرمربی جدید را به صورت عینی مشاهده کنیم.